Με την πλoήγηση σας σε αυτή την διαδικτυακή τοποθεσία, συναινείτε στην χρήση cookies για περιεχόμενο, στατιστικά και διαφημίσεις από εμάς και από τρίτους και συμφωνείτε με τους όρους χρήσης του ιστότοπου μας. Μάθετε περισσότερα X

Το εντυπωσιακό φαινόμενο της παλίρροιας στην Χαλκίδα

Λέξεις κλειδιά για αυτό το θέμα
και, του, spz, των, διάρκεια, ευρίπου, της, ρευμάτων, είναι, κατεύθυνση, στη, την, που, μια, περίπου

Το εντυπωσιακό φαινόμενο της παλίρροιας στην Χαλκίδα

Δημοσίευσηαπό Weatherakias » Τετ Νοέμ 21, 2012 2:43 am

Εικόνα

Μύθοι και ψευδαισθήσεις μαγείας διατηρούνται στο χρόνο γύρω από το φαινόμενο του Πορθμού του Ευρίπου, προσδίδοντας στη Χαλκίδα μια μοναδικότητα που προκαλεί το θαυμασμό και το ενδιαφέρον των πολιτών καθώς και του επιστημονικού κόσμου. Άλλωστε δεκαετίες τώρα, πολλοί είναι αυτοί που έχουν προσπαθήσει να δώσουν τη δική τους ερμηνεία στο φαινόμενο, εκφράζοντας απόψεις αστρονομικής, γεωφυσικής και φιλοσοφικής φύσεως. Παρ’ όλα αυτά, το μυστήριο παραμένει γύρω από την αλλαγή της ροής των θαλάσσιων ρευμάτων του Ευρίπου.

Στη κορύφωση του Φαινομένου η ταχύτητα του ρεύματος φθάνει ακόμη και τα εννέα μίλια την ώρα. Η ροή των ρευμάτων εξαρτάται ολοκληρωτικά από τη σελήνη και έχει άμεση σχέση με την διάρκεια κάθε σεληνιακού μήνα. Η φυσιολογική ροή του ρεύματος προς μια κατεύθυνση διαρκεί 6 περίπου ώρες. Αμέσως μετά ακολουθεί ένα διάστημα 10 περίπου λεπτών, όπου τα νερά παραμένουν στάσιμα. Μετά αλλάζουν κατεύθυνση και κινούνται εντελώς αντίθετα για διάρκεια επίσης 6 περίπου ωρών. Η αδιάκοπη αυτή διαδικασία ανάμεσα στους αιώνες δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι μια λειτουργία που προκαλεί την περίφημη πλημμυρίδα και Άμπωτη του Ευρίπου.

Εικόνα

Ωστόσο, υπάρχουν και περίοδοι ακαταστασίας των ρευμάτων του Ευρίπου κατά τη διάρκεια του σεληνιακού μήνα, στις οποίες τα νερά δεν υπακούουν σε κανένα φυσικό νόμο και δεν ισχύει η 6άωρη εναλλαγή της κατεύθυνσης τους. Οι περίοδοι ακαταστασίας συμβαίνουν 2 φορές μέσα στο Σεληνιακό μήνα και έχουν διάρκεια 3 ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των περιόδων αυτών είναι δυνατόν τα νερά να αλλάζουν κατεύθυνση έως και 14 φορές το 24ωρο ή αντίθετα να μη συμβαίνει καμία αλλαγή των ρευμάτων μέσα στη μέρα.

Τέλος, μια ακόμα ενδιαφέρουσα επισήμανση που και αυτή αποτελεί τη δεύτερη παγκόσμια μοναδικότητα του παλιρροϊκού φαινομένου του Ευρίπου και αναδεικνύει τη θαυμαστή νομοτέλεια της φύσης, είναι ότι τις περιόδους ισημερίας (21 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου), τα ρεύματα αλλάζουν αμέσως κατεύθυνση, χωρίς τη στασιμότητα των 10 λεπτών περίπου, όπως συμβαίνει όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.
Άβαταρ μέλους
Weatherakias
 
Users Information Users Information
 

.

 

Συναφή θέματα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

Επιστροφή στο Θάλασσα, Λίμνες, Ποτάμια
GreeksFun.org - Χιούμορ - Περίεργα - Ενδιαφέροντα